وبسایت باشگاه سپیدرود رشت
لیگ برتر منحله فوتبال ایران: سیاه جامگان آخرین باشگاهی که تعطیل شد
وب سایت فرهنگی ورزشی سپیدرود – در جهان فوتبال خیلی به ندرت پیش می آید باشگاهی تاسیس و بعد از چند سال منحل شود اما این اتفاق در ایران حالا به یک عادت بد تبدیل شده است.
به گزارشسایت سپیدرود و به نقل از ورزش سه، تنها ۱۸ سال از تاریخ رقابت های لیگ حرفه ای فوتبال باشگاهی ایران می گذرد، لیگی با عنوان “لیگ برتر” تا ادامه دهنده راهی باشد که پیش از این با عناوینی همچون جام تخت جمشید، لیگ سراسری، لیگ آزادگان و … برگزار می شد تا تیم های محبوب از شهرهای مختلف ایران در آن حاضر باشند.
لیگ برتر از روزی که در دستور کار فدراسیون فوتبال قرار گرفت با این شعار استارت خورد که باید به صورت کاملا حرفه ای برگزار شود تا تمام استانداردهای مد نظر فیفا و کنفدارسیون فوتبال آسیا در آن مد نظر قرار بگیرد از همین رو باشگاه های بسیاری خود را کاندیدای حضور در آن کردند و برای رسیدن به سهمیه این لیگ دست از هیچ کوششی برنداشتند.
اما سوای از شعار حرفه ای گری که برای اجرای لیگ بر زبان آورده شد هیچ باشگاهی از حیث درآمدزایی های حرفه ای در این رشته پول ساز و محبوب به استانداردهای لازم نرسید تا تنها تیم های تحت حمایت بخش دولتی همچنان روی پا بمانند و تیم هایی که با بخش خصوصی استارت زده بودند یکی پس از دیگری عطای کار را به لقای خود ببخشند.
در هجدهمین دوره از رقابت های لیگ برتر شاهد اتفاقی جالب و در عین حال تاسف بار در سرنوشت رقم خورده برای باشگاه هایی بودیم که هر یک چه در پایتخت چه در سایر شهرها طرفداران خاص خود را داشتند چه بسا از سابقه بسیار درخشان و پرافتخار نیز در تاریخ فوتبال ایران حتی آسیا برخوردار بودند.
انحلال باشگاه و عدم فعالیت این روزها به راهکاری آسان و راحت برای مالکان و مدیران باشگاه ها تبدیل شده است تا جایی که با نگاهی به تعداد تیم های منحل شده در ۱۸ سال گذشته می توان گفت یک لیگ برتر تیم منحل شده از صحنه فوتبال ایران پاک شده است!
اتفاقی که نمونه آن را در هیچ نقطه ای از جهان حتی در کشورهایی که هنوز فوتبال آماتور دارند هم نمی توان دید! اما در ایران خیلی راحت تر از آن چه تصور می شود دستور انحلال باشگاه ها صادر می شود بدون این که توجهی به سرنوشت طرفداران و دوست داران این تیم ها شود. به این نام ها توجه کنید، نام هایی که هر یک در برهه ای خاص پای ده ها هزار طرفدار را به ورزشگاه ها می کشاندند اما الان هیچ نشانی از آنها دیده نمی شود.
شموشک نوشهر، شیرین فراز کرمانشاه، گهر دورود، استقلال رشت، پاس تهران(همدان)، صبای تهران(قم)، راه آهن تهران، نفت تهران، استقلال اهواز، شهید قندی یزد، ابومسلم مشهد، پیام مشهد، برق شیراز، مس سرچشمه، گسترش فولاد تبریز، سیاه جامگان مشهد و … از جمله تیم ها و نام هایی هستند که با انحلال از تیم داری حرفه ای تنها یک نام از آنها در تاریخ فوتبال ایران باقی مانده است.
تیم هایی که برخی از آنها هنوز هم طرفداران بسیار زیادی دارند و روزهایی بود که پای ۳۰ تا ۴۰ هزار تماشاگر را به ورزشگاه می کشاندند.
شموشک نوشهر
شیرین فراز کرمانشاه
گهر دورود
در این بین مشکلات مالی بزرگ ترین در عین حال مهم ترین دلیل در راه انحلال این باشگاه ها محسوب می شود، مشکلی که نه الان نه در طول ۱۸ سال گذشته متولی اول رقابت های فوتبال در ایران فکری اساسی برای آن نیاندیشید و حالا به جایی رسیده که یکی یکی ریشه باشگاه ها با آن همه طرفدار مشتاق را می خشکاند.
چه بسا اگر فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ برتر خیلی زودتر دست به کار می شود و ترتیبی اتخاذ می کرد که باشگاه ها در خصوص مسائل مالی بی گدار به آب نزنند الان این رکورد ویرانگر در انحلال باشگاه های لیگ برتر در فوتبال ایران بر جا نمی ماند.
پاس تهران
صباباتری تهران
راه آهن تهران
جالب این که در تمام کشورهای صاحب فوتبال اگر باشگاهی با مشکلات مالی که گریبانگیر باشگاه های منحل شده ایرانی، مواجه شود تنها اعلام ورشکستگی صورت می گیرد و با سقوط این باشگاه به دسته های پایین تر دوباره زمینه برای اوج گیری آنها فراهم می شود درست مثل اتفاقی که برای باشگاه پارما در فوتبال سری A ایتالیا افتاد تا این باشگاه پرافتخار سر از دسته چهارم در آورده و بعد از سال ها غیبت دوباره از فصل جاری به جمع باشگاه های حاضر در سطح اول فوتبال ایتالیا بازگردد آن هم با چارت مدیریتی جدید و حامیان مالی و همین طور تراز مالی مثبت.
نفت تهران
شهید قندی یزد – پرسپولیس
شهید قندی یزد – صباباتری