وبسایت باشگاه سپیدرود رشت
لیگ را برگزار کنید اما بگویید چگونه!
فرشاد کاس نژاد
وب سایت رسمی باشگاه فرهنگی ورزشی سپیدرود – در فوتبال ایران یک گفت و گوی ساده بین باشگاه ها، سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال و فدراسیون پزشکی ورزشی ممکن نیست و این میتواند بیش از شیوع ویروس کرونا خطرناک باشد.
باورکردنی نیست که طی بیش از ۴ ماه اخیر باشگاه ها و سازمان لیگ و فدراسیون نتوانستند بر سر یک میز با هم به بحث بنشینند و نتیجهای بگیرند که برای همه قابل احترام و قابل اجرا باشد. یک سوی ماجرا بیتوجه به تمام خطرات برگزاری بازیها در اوج پراکنش کرونا بر حرف خود اصرار دارد و میگوید لیگ باید برگزار شود و سوی دیگر ماجرا این تصمیم را خطرناک و بیحاصل برای فوتبال میداند.
فارغ از درستی و غلطی این حرفها، ناتوانی در برگزاری یک گفت و گوی سالم، صادقانه و شفاف، غمانگیز است و به وضوح نشان میدهد که چرا در فوتبال ایران هر تصمیم دیگری نیز تا همین اندازه بیمشورت و بیگفتوگو اتخاذ میشود.
پیشتر از روزی که ۴ باشگاه خصوصی از انصراف حرف زدند و بحث هزینهها را پیش کشیدند و برگزاری لیگ در این وضعیت را زیانبار توصیف کردند، تا امروز که تعداد این باشگاههای علاقهمند به انصراف به ۷ رسیده و امضای بازیکنان نیز پای این نامه انصراف است، هیچکس در فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ حاضر نشده دراینباره شفاف وارد گفت و گو شود و همواره از فدراسیون و سازمان لیگ تکرار یک جمله را میشنویم: «برگزار میکنیم.»
بله، برگزار کنید اما وارد گفت و گو شوید و بعد برگزار کنید، بشنوید و بخوانید و بعد برگزار کنید، متقاعد کنید و بحث کنید و بعد برگزار کنید. نوشتن یک برنامه و تکرار عبارت «برگزار میکنیم» کار دشواری نیست اما فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ پیش از این وظیفه دارند با اهالی فوتبال در گفت و گو باشند، تولید فکر کنند، مسیر را نشان دهند و از خطرات این مسیر بکاهند.
باشگاهها میگویند چرا بازی کنیم وقتی برگزاری بازیها درآمدزا نیست و هزینه بر است. از این واضحتر چطور بگویند که این لیگ برای باشگاهها جز زیان چیزی ندارد؟ سازمان لیگ که برگزارکننده این لیگ است چه پاسخی دارد؟
سازمان لیگ که مهمترین راههای درآمدزایی را در انحصار خود دارد، چه قدمی برای حل این بحرانهای فراگیر اقتصادی در فوتبال برداشته و چه ایدهای برای فرار از این بنبستها دارد؟
اگر فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ فقط یک کمیته مسابقات هستند، اعلام کنند تا همه بدانند و اگر خود را با کمیتههای اقتصادی فعال حوزه اقتصاد فوتبال میدانند و از بلیتفروشی تا حق پخش و تبلیغات محیطی و حق پخش اینترنتی را در انحصار خود دارند، باید توضیح دهند که چرا باشگاهها میگویند از این مسیرها درآمدی ندارند و ادامه لیگ برای باشگاهها بیمعناست؟
اصرار به برگزاری لیگ باید طی فرآیند منطقی باشد. وقتی فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ قدرت تحلیل تصمیم و اصرار خود را ندارد و وقتی وزیر بهداشت از اصرارهای بیهوده به برگزاری لیگ خبر میدهد، این پرسش پدید میآید که دلیل این اصرار چیست؟
فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ میتوانند لیگ را برگزار کنند اما پیش از برگزاری باید تبحر مدیریت این بحران را داشته باشند. باید بتوانند رعایت پروتکلهای بهداشتی را ممکن کنند، باید بتوانند به باشگاهها در این کار کمک کنند و این کمک بیش از ارسال چند بسته ماسک و پد الکلی است.
باید بتوانند برای باشگاهها مسیر برگزاری را روشن کنند. فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ اما به جای هر تعامل و دوستی و گفت و گو فقط یک جمله را از زبان سهیل مهدی هزار بار تکرار میکنند: «برگزار میکنیم.» بله فهمیدیم، شما برگزار میکنید اما چرا نمیگویید چگونه خطرات را کم میکنید؟